Kammarkören EUTERPE bildades på hösten 1994 av den nuvarande körledaren Annika Treborg, utbildad kördirigent och sångpedagog på Kungliga Musikhögskolan.

På den första repetionen var man tre (!) personer men redan efter en kort tid hade man vuxit tillräckligt för att på allvar börja fila på den första repertoaren.

Snart hade man vuxit till ett tjugotal personer och gradvis ökade Annika ambitionerna och därmed svårighetsgraden. Kören hade redan nu fått ett rykte om sig att vara en sällsynt gladlynt kör med nära till skratt, varför nyrekryteringen aldrig varit ett problem. Det är väl snarare så att man haft problem med att begränsa körens storlek.

 

 

Dagsläget

Idag består kören av ca. 25 personer med någorlunda jämn fördelning bland stämmorna. Genomsnittsåldern är 40-45 år och yrkesmässigt är hela skalan representerad; från psykologer via lasertekniker till IT-proffs.

 

Vi ser framåt

Vi ökar ständigt vår ambitionsnivå och prövar nya grepp för att utvecklas men också av ren upptäckarglädje. Vi ser verkligen fram mot kommande konserter och år!

Om du undrar över något går det jättebra att skicka oss ett mail så lovar vi att svara så fort som möjligt. Klicka bara på "kontaktinfo" till vänster eller klicka här!

För övrig information och bokning går det bra att skicka ett mail till vår medlemsansvarige, Mats Håkanson (), eller klicka på "kontakt" i vänsterspalten.

 

 

 

"Hail, daughters of Zeus! Grant me the gift of lovely song!"

[Hesiodos Theogoni, 104]

 

Euterpe var en av den grekiska mytologins nio muser, enligt Hesiodos. Muserna var döttrar till Zeus och Mnemosyne, minnets gudinna, och vakade över konsten och vetenskapen. De ansågs inspirera konstnärer, speciellt poeter, filosofer och musiker. De ansågs också vara gracernas följeslagare och leddes av musikens gud själv, den store Apollon.

 

De satt nära Zeus tron och sjöng om hans storhet och om världens ursprung, dess invånare och de stora hjältarnas ärofyllda dåd. Muserna tillbads över hela det antika Grekland. De är fram för allt kända för sin vackra sång, som spred glädje till var och en som hörde den.

 

De nio Muserna hade alla sin egen specialitet. De levde vid den "Pieriska källan", uppkallad efter Pieriaregionen i Thessalien i Grekland. Den "Pieriska källan" nämns i modern litteratur som en källa till poesi och kunskap.

 

"Thus the whole day long til the setting of the sun the gods feasted, nor did their heart lack anything of the equal feast, nor of the beauteous lyre, that Apollo held, nor yet of the Muses, who sang, replying one to the other with sweet voices."

[Homeros, Illiaden 1.600]

 

      © Kammarkören Euterpe 2024 |