Johannespassionen i Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden

Söndagen den 18:e mars kl 18.00 sjunger vi, tillsammans med Saltsjöbadens kyrkokör, Stockholms Bachsällskap samt solister, Johann Sebastian Bachs Johannespassionen i Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden.
Solister är Erik Arnlöf (Jesus), Johan Christensson (Evangelist), Jakob Högström (Pilatus), Hannah Holgersson (Sopran) och Ivonne Fuchs (Alt). Den svenska bearbetningen står Claes-Otto Hammarlund för och Johan Christensson har regiserat.
Katja Själander och Annika Treborg Wennerström delar på dirigentansvaret.

Johannespassionen är ett av de två oratorier av Johann Sebastian Bach (1685-1750) som sparats till eftervärlden. Det andra är Matteuspassionen. Johannespassionen framförs ofta kring påsk, då verkets texter rör sig just kring Jesus sista tid och avslutas med korsfästelse och död.

Verket är uppdelat i två halvor, tänkta att flankera en gudstjänst, och består huvudsakligen av recitativ och körsatser som berättar om Kristi lidande (enligt Johannes), arior som reflekterar skeendet samt koraler med psalmmelodier. Bach följde kapitlen 18 och 19 i Johannesevangeliet och tenorevangelisten (Johan Christensson) följer bibeln t o m ordagrannt.

Den första delen består främst av två scener - Kidrondalen och översteprästen Kaifas palats. Den andra delen innehåller tre scener - mötet med Pontius Pilatus, Golgatha samt den avslutande begravningsplatsen.

Johannespassionen skrevs 1724, under Bachs första år som kyrkomusikaliskt ansvarig i Leipzig och uruppfördes i St Nicholaskyrkan i Leipzig på långfredagen 1724.

Observera att föreställningen kan ta upp mot 2,5 timmar med en kortare paus mellan del 1 och del 2.

 

Datum: Söndagen den 18:e mars 2018
Tid: 18.00
Längd: Ca 2,5 timme
Plats: Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden
Biljetter: 150 kr för vuxna, 50 kr för barn/ungdom under 18 år

Förköp av biljetter på Synsam Saltsjöbaden eller direkt av körmedlemmarna
Det går ofta också att köpa biljett i kyrkans entré. Insläpp från kl 17.45.

Så tar du dig till Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden

Att hitta till Uppenbarelsekyrkan är enkelt. Den ligger vackert på höjden ovanför Neglingeviken, strax sydost om Saltsjöbadens centrum.

Enklast är att ta tunnelbana till Slussen och sedan Saltsjöbanan till Tattby Station. Därifrån är det en kortare promenad på ca 10 minuter till kyrkan.

För bilister gäller parkering till vänster om kyrkan (begränsat med platser) eller på bostadsområdets gator i närheten.
Se karta här!

 

      © Kammarkören Euterpe 2017 |